Welsh-K merrie Iris

Iris is een oude Welsh-K pony met niet alleen een gouden karakter, maar eveneens een aparte gouden kleur. Ze is van kleur een wild-kleur vos; een goudgele pony met een wildstreep over de rug en wildstrepen aan de benen.
Iris is op 14-jarige leeftijd nadat haar fokker en eigenaar is overleden bij ons gekomen.


Iris met Romantic Pikeur

Iris. Geb. 1979 v. Kassim ox. moeder Angelique. Angelique was een Welsh pony van onbekende afstamming. (drachtig op de Zuidlaardermarkt gekocht). Volgens gesproken informatie een welsh pony merrie van de hengst Goudhaantje m. Welsh B
  Stokmaat van Iris is 1.44 m.
  Fokker: dhr. J. Hammer - Groningen


Foto's van Iris uit 'de oude doos'. Ze zijn van ruim 30 jaar geleden.

De foto's heb ik gekregen van de familie van dhr. Hammer toen Iris na zijn overlijden naar ons gekomen is.
Helaas is de kleur wat vevaagd, maar ze geven toch een leuke indruk van Iris als veulen

Iris samen met haar moeder Angelique. Foto's mei 1979

 
Een mooie "huis tuin en keuken" foto van Angelique onder het zadel.  
2 oude foto's met nog goede kleur


2 jarige hengst geb 1977. 1e veulen Angelique. Broer van Iris


 

 

 

 

 

 


Op de laatste 2 bijgevoegde een 2 jarige hengst. Dit was het 1e veulen van Angelique; de moeder van Iris.
Hij is net als Iris een wild-kleur-vos.
Moeder Angelique is uiterlijk schimmel, maar voert waarschijnlijk de wild-kleur onder de schimmelkleur.

Iris vererft in combinatie met Romantico haar aparte kleur iedere keer weer door. Daarnaast beschikken al haar nakomelingen over zeer goede rij-eigenschappen.

Klik op de naam voor meer foto's van de nakomelingen van Iris.

Nakomelingen: 1989 Hengstveulen Romantic Popeye v. Romantico. stokm. 1.57 m Wild-kleur-vos. Als veulen van 10 dagen door ons aangekocht. NRPS 1e premie veulen. Als 2-jarige nationaal NRPS reserve kampioen. Sterruin. Vond alles wat je met hem deed altijd leuk. Z dressuur. 1998 export FN dressuur opleiding
  1990 Merrieveulen Ramona v. Romantico. stokm. 1.47 m. Wild-kleur-vos. Fokker J. Hammer, Groningen. Komt als 3 jarige bij ons. Als 4 jarige NRPS Stermerrie. Daarna export.
Zeer veelzijdige pony. Loopt in Duitsland zowel dressuur onder het zadel als in de hoogste klasse aangespannen voor de marathonwagen. Wordt daarnaast ingezet als fokmerrie

Na Ramona gaat Iris een tijdje niet weer bij de hengst. Dat gaat weer verder als ze bij ons komt.
  1994 Merrieveulen Romantic Mascotte v. Romantico. Merrie.wild-kleur-vos. Stokmaat 1.55 m. Als jonge pony verkocht. NRPS Sport-prestatiemerrie Z2 dressuur.
  1995 Romantic Popcorn v. Romantico. stokm. 1.47 m. Eye-catcher eerste klas. Is een wild-kleur valk hengst zonder aftkeningen.Heeft een hals en front zoals je dat maar zelden ziet. Rijdt precies gelijk aan Popeye. Popcorn is als dekhengst goedgekeurd.
  1997 Hengstveulen Romantic Pikeur v. Romantico. stokm 1.57 m. Wild-kleur-vos. Was in opleiding bij ons als manegepaard, maar is daar te ijverig voor. Wordt nu verder opgeleid als dressuurpaard en leerpaard voor ruiters die al wat langer rijden. Zeer fijn paard om mee te rijden.
  1999 Merrieveulen Romantic Paddington v. Romantico. stokm. 1,48 m. Net als Popcorn een wild-kleur-valk. Blijft bij ons als opvolger van Iris.
  2000 niet gedekt
  2002 Hengstveulen Romantic Painted Socks v. Romantico. Wild-kleur-vos ruin. 1.47 m. Als veulen aan fam. Taalman verkocht. Z2 dressuur.
  2005 Het lukt niet meer Iris nog weer drachtig te krijgen. Ze mag bij ons van haar wel verdiende pensioen genieten.

Als 17-jarige is Iris zadelmak gemaakt. Als ze geen zogend veulen wordt ze in de manegeles gereden. Ze heeft een aantal zeer trouwe fans.


Wakker en vrolijk als Iris nog altijd is verdraaid ze in oktober 2007 haar achterbeen. Resultaat is een hele zware peesblessure. Ze is dan heel erg kreupel, maar wonderwel hersteld ze na lange tijd toch weer volledig.
Als rijpony komt ze niet weer onder het zadel, maar als lieve borstelpony heeft ze binnen de manege nog steeds een functie.

Iris september 2007. 28 jaar oudVerder is ze na de peesbelessure in 2009 onafscheidelijk geworden van haar dochter Romantic Paddington. Samen lopen ze in de wei en nu Paddington een veulen heeft gaat ze als trotse oma mee. Want......Paddington kan inmiddels ook niet zonder Iris.
Kortom Iris is een oude dame die nog geniet van het leven.

10 maart 2012 is Iris op 33 jarige leeftijd in haar slaap overleden. Tot het laatste was ze fit als op de bovenstaande foto's toen ze 28 was.

 
Romantic Popeye


Ramona


Romantic Popcorn